Saturday 29 March 2014

Jom Try Masak: Resepi Ketam Bercili Campur Telur

Assalamualaikum & Salam Sejahtera....

Haa kali ni nak bercerita dan berkongsi resepi masakan ketam goreng bercili campur telur..

Alkisahnya minggu lepas aku balik kampung di Kedah seminggu sebab husband outstation... Masa kat sana tetiba rasa teringin pulak nak makan ketam bercili ni.. jadi request la kat kakak aku yang teror masak ni.. sebelum ni pun makan ketam bercili yang dia masak je... tapi apakan daya tak de rezeki...ketam tak jual pulak kat market hari tu... jadi terpaksalah postpone dan balik Putrajaya tanpa sempat makan ketam bercili...

Lepas tu hari-hari kat rumah asyik dok terpikir ja nak makan ketam... So semalam husband ajak la pegi Ana Ikan Bakar Petai di Bangi untuk makan ketam... tapi semalam aku tak berapa sehat plak..pening kepala satu hari... jadi, terpaksa la cancel...

Pagi tadi husband ajak pegi Giant Seri Kembangan beli stok groceries pastu nak singgah Pasar Borong Selangor sekali beli lauk... so alang-alang dah mengidam.. baik aku pegi beli ketam dan masak sendiri je.. boleh makan puas-puas... Walaupun tak pernah buat ketam bercili, aku hantam saja pakai resepi goreng berlado turun temurun punya.. Maka terhasil lah lauk Ketam Bercili Campur Telur.... Resepi nya seperti kat bawah ni ye...

Inilah ghupenya ketam bercili campur telur versi aku...mangkuk besaq gedabak

Bahan-Bahan
Ketam 4 ekor
Asam keping/gelugor sebesar ibu jari
Serbuk perasa jika suka
Garam
Sebiji telur
Minyak masak
Bahan kisar:
- 13 biji cili kering dibuang biji
- Sebiji bawang besar

Cara-Caranya
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar, asam gelugor, garam dan serbuk perasa secukupnya. Masak hingga pecah minyak, aku suka masak lama sikit sampai cili tu jadi warna merah gelap. Setelah cili masak, tambahkan sedikit air dan masukkan ketam, tutup kuali dan biar ketam masak, didihkan sehingga terbit minyak. Kemudian pecahkan telur dan gaul rata. Setelah telur masak, tutup api dan hidangkan...

Sempoi ja kan...so korang semua kalau sudi boleh la mencuba...


3 comments:

  1. Assalamualaikum. macam sedap je. tapi sheila dengan suami tak suka makan ketam pula. rugi je rasa ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam...hmm sya pun x de la feveret sgt...mengidam ja lebih...hr ni way kari ketam plak sbb terbeli bnyak..sib baik husband sy suka...

      Delete
  2. Salam..sedap ni..my favorite..ketam..klu makan kompom guna dua2 belah tgn..hehe :-)

    ReplyDelete