Tuesday, 2 December 2014

Produk IKEA dalam Rumah Kami

Wah tajuk kemain lagi macam nak ngepeng pulak

Hari ni sesaje laa buat entry pasal barang IKEA ni... Masa buat kopi tadi terperasan banyak jugakla barang IKEA dalam rumah ni...



Dulu2 masa zaman study aku tak faham kenapa laa orang suka sangat pegi IKEA... Tapi sekarang baru ku tahu penangan IKEA ni..



Bagi aku antara tarikan IKEA ni ialah boleh dianggap one stop center...macam2 ada, affordable, kualiti kebanyakannya bagus, unik sebab tempat lain takde, dan ergonomic



Kelemahan, kena balik pasang sndiri...huhu



IKEA ni agak jauh dari rumah aku...husband aku tak suka sangat tempat ni sebab crowded...selama tinggal kat Putrajaya ni adalah 2 kali dia bawa aku ke IKEA... Sebab tu kalau mak aku datang sini aku akan ikut mak aku overnight angkut anak2 pergi rumah kakak aku kat sg. Buloh... So boleh la ajak kakak aku ke IKEA sebab dekat la jugak ngan rumah dia.

Ok meh la tengok barang dari IKEA yang berjaya dipancing...


Drawer Chest
Drawer chest ni aku beli untuk letak baju Uthman..sekarang dah ada Hana, share sekali la letak baju Hana.. Space dia dalam dan lebar...material kukuh


Meja kecil / alas meja hijau / vase putih / dedaun (pelesu)




Alas meja putih / pasu kecil / bunga 2 kuntum


 


Sebenarnya alas meja ni aku salah tengok harga...aku ingat 20 hinggit sekali scan amik hang 50 lebih kot...lari bajet aku... Alas ni besar...untuk 8 seated...balik2 je rumah aku terus jahit nak bg fit dengan meja aku...gigih tak gigih tuu...eh mestilah dah terbeli yang mahal, harus aku usaha bagi boleh pakai...tapi sekarang meja tu dah bogel sebab uthman suka tarik alas meja tu...tunggu depa besar sikit aku bubuh balik... pasu dan bunga tu pulak murah je...untuk deco ni aku prefer yang murah2 je...

Baby bathtub




Beli masa uthman baby..tapi aku tak suka sangat sebab cepat berdaki...jenuh aku menyental tambah2 dekat getah anti slip tu...


Step stool




Step stool ni tinggi..tapi aku pakai buat duduk dalam bilik air time mandikan dan cebokkan uthman...sebab ketinggian dia tu bila kita duduk memang selesa untuk kita buat kerja2 macam tu... Tak kuasa la aku nak membongkok atau mencangkung, at the same time boleh jaga posture badan dan peranakan
Nursing / changing table


 
Yang ni aku beli lepas berpantang Hana...abaikan budak kecik tu...dia memang pantang tengok benda baru...ni aku pasang sendiri sebab tak sabar tunggu husband balik kerja pasang table ni... Ak pakai ni bila salin pampers and dressing Hana...ni pun bagus tuk jaga posture badan... Table ni multipurpose..kalau dah tak guna nanti boleh dibuat kabinet...


Baby highchair




Yang ni i believe ramai yang ada anak kecik akan beli...highchair ni kalau kat pasaraya biasa macam carefour, giant, tesco harga dia 60 lebih...tapi di IKEA ni 50 je...


Kitchen utensils rack (stainless steel)




Sealing Klip


 
Yang ni berguna sangat...tak payah nak ikat2 getah...plastik roti, plastik tepung, plastik cili kering and so on aku klip je kalau ada baki lagi...then letak lam bekas


Multipurpose boxes


 
Boleh terbeli box ni sebab aku serabut tengok vitamin ,ubat dan bekas madu bertenggek atas microwave...so bila letak dalam box ni nampak organized sikit...sebelah tu aku letak roti dengan planta...box ni ada holder kiri kanan so senang nak angkat...bila nak brekpas angkat je bekas roti tu letak atas meja...


Laundry bag with stand
Yang ni bag dia dah nak reput aku pakai...ada tak ye jual bag dia je...aku nak beli ganti


Insert shelf


 
Insert shelf ni sesuai untuk dapur yang kecik macam rumah aku ni sebab tak cukup ruang nak letak barang so boleh la susun betingkek2 macam kat atas ni


Food Container


 
Container ni murah je...14.90 ada 17 set...memang berbaloi2 laa...aku beli 2 set...leh simpan makanan dalam freezer..letak gula, kopi etc pun ok...


Baking mould


 
Baking mould Yang ni pun aku silap tengok harga..lari bajet lagi...mahal sikit sbb stainless steel kot... aku suka baking tu yang beli tu...tapi gunanya ada la dalam 2 kali.. Sebabnya oven tu macam tak betul sikit...macam overheated.. Suhu rendah pun boleh rentung kek aku...pastu dalam tak masak...mould ni boleh buka bottom dia...so tak payah susah2 nak kluarkan dan tebalikkan kek dari mould tu


Mixing bowl




yang ni sekali la aku beli dengan mould tu...bekobar nak wat kek la konon...tapi yang ni aku selalu guna... Come with two different sizes... see the holder...selesa nak pegang waktu kita nak mixing


Sealed bag




bagi aku plastik beg ni sangat sesuai tuk peti ais kecik...aku buat isi lauk mcam ikan ayam daging udang, divide into several portions, susun cantik2 lam freezer..lagi jimat ruang compare to letak dalam bekas.. boleh guna banyak kali as it can be resealed over and over sampai hancur plastik tu...

Table lamp

 
lampu romantis gituu...dulu masa berdua je tak de makna nak pakai lampu ni...but after i had a baby kena ada jugak laaa buat tido malam...tak de la gelap gelamat kan...yang ni kena beli bulb yang betul macam yg di suggest oleh ikea...agak mahal bulb dia lebih kurang harga lampu tu...tapi tahan lama..bulb dia malap sikit...so sesuai la buat tidur...aku ni kalau boleh nak murah2 je..masa baru beli lamp ni aku amik bulb yang not recommended which is cheaper...amik kau terang benderang bilik...baik buka lampu terus kan...dah la tak tahan bulb tu...pakai sekejap da terbako

So yang tu je kot barang ikea dalam rumah aku... K laa aku nak sambung buka website ikea nak jamu mata...mana yang mampu kita grab mana yang mahal...berangan jela...

5 comments:

  1. sy ada 2 je brg ikea kt umah, rak pinggan n lampu tidur.. kekeke

    ReplyDelete
  2. food container tu murah dan sgt la berbaloi...

    hubby saya menyampah nak pi ikea ni..huhu..sbb tu kalau nak pi ikea kena ajak kawan2 je...nak ajak laki sendiri payah...

    ReplyDelete
  3. banyak jugak koleksi ikea kat rumah u..nice..
    barang2 ikea memang best benarnya tapi nak pergi ke sana tu...mak oihhhh mencabar..!!

    ReplyDelete
  4. waa.. i pun macam u, peminat ikea.. tapi bila duduk rumah sewa, fikir dua tiga kali gak nak beli barang semua, nanti nak pindah, jenuh nak mengankut....

    ReplyDelete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete