Thursday, 26 April 2012

Apologizing.....


Everybody make mistake….

Rasanya tak ada dalam dunia ni, orang  yang tak pernah buat salah…tak kiralah kesalahan tu kecil ka besar...dan tak kiralah jika ianya berkaitan hubungan kita dengan Allah atau sesama manusia atau pun dengan makhluk lain yang ada di muka bumi ni…

Jika dosa dengan Allah macam tinggal solat etc…Kita boleh segera bertaubat …dengan syarat taubat itu mestilah yang sebenar-benar taubat dengan hati yang penuh penyesalan akan dosa yang dilakukan…Insyallah Allah akan ampunkan dosa-dosa kita kerana Allah itu maha pengampun

But it is more complicated if it is related to human being…. Kita tak boleh nak pastikan samada orang yang kita sakiti tu memang betul-betul boleh memaafkan kita…kadang-kadang di mulut kata lain…tapi di hati lain…Semua tu di luar jangkauan kita…

Tapi satu sahaja yang kita boleh buat ialah dengan meminta maaf…

Nak minta maaf pun bukan boleh main redah ja….

Jadi jika kita nak pastikan supaya kata maaf itu sampai ke hati, gunalah perkataan “maaf” instead of “sorry”…

Bakpe kena guna maaf? sbb kita org melayu…eloklah guna bahasa melayu dalam menyampaikan kata maaf....lagipun, dari pandangan aku perkataan maaf tu nampak lebih ikhlas dan bersungguh…

Kalau nak nampak lebih thrill lagi boleh guna perkataan ampun…yang ni sesuai jika kita nak ucapkan kat orang yang amat kita hormati…macam parents kita…

Contoh la kan: “Mak, saya mintak ampun banyak-banyak kalau saya dah sakitkan hati mak” (sambil pegang dan cium tangan mak)…  

Seterusnya adalah intonasi suara…Nada suara tu mestilah nada yang merayu gitu…macam merayu nak minta sesuatu yang kita perlukan… lontarkan lah perkataan maaf itu dengan nada suara yang lembut dan rendah…

Yang ketiga, Facial expression….ekspresi muka sangat penting ye…otot-otot muka haruslah dikendurkan, jangan terlalu tegang, tengok mata orang yang kita nak mintak maaf tu, layukan mata (muka sedih) dan minta lah maaf dengan intonasi seperti yang disebut tadi…

Kalau kita praktikkan kaedah-kaedah di atas ni…MUNGKIN orang yang kita nak minta maaf tu akan lembut hati dan tersentuh…

Ok, ni ada satu contoh yang aku ambil masa attend satu program di matrik UIA dulu, moderator program ada bagi satu scene dari filem “Pretty Women”… scene tu menunjukkan bagaimana Abang Richard Gere melontarkan perkataan maaf kepada Kak Julia Roberts dalam dua intonasi suara dan ekspresi yang berbeza….cekidout

video

Bayangkan la kita ni kak Julia kan...cara yang mana satu kita boleh terima....yang mula-mula tu ka atau yang masa depan lif tu....okay...tak perlu bagitau...tepuk dada tanya diri k....

Walaubagaimanapun, jika kita sebagai pemberi kemaafan tu…maafkan lah ye dengan hati yang ikhlas jugak…bak kata orang kampong forgive n forget

Hate the mistake…not the person, Hate the sin...not the sinner….dan Insyallah kita boleh maafkan orang dengan seikhlasnya…everybody make mistake kan....

Oklaaa...tak larat dah nak membebel...sampai berjumpa lagi di entry akan datang...daaaaa...